विज्ञापन

general english most imp question class 10th mp board 2021 exam

general english most imp question class 10th mp board 2021 exam

Mp board english important questions for class 10th 2021

english important question 10th mp board

general english most imp question class 10th mp board 2021 exam

Mp board english important questions for class 10th 2021 general english most imp question class 10th mp board 2021 exam english important question 10th mp board,
Mp board english important questions for class 10th 2021
general english most imp question class 10th mp board 2021 exam

Lesson - 1
LIGHT THE LAMP OF THY LOVE
लाइट द लैम्प ऑफ दाय लव
[हे प्रभु ! अपने प्रेम का दीप जलाइए]



1. What do you mean by 'In my house' in the poem ?
 (व्हॉट डू यू मीन बाइ 'इन माइ हाऊस' इन द पोएँम ?) 'मेरे घर में से कवि का क्या तात्पर्य है ?
👇 Answer is
Ans. By 'In my house' the poet means his own body, soul and heart. ( बाइ 'इन माइ हाऊस' द पोएंट मीन्स हिज़ ओन बॉडी सोल एण्ड हार्ट।) 'मेरे घर में' से कवि का तात्पर्य उसके स्वयं के शरीर आत्मा व हृदय से है।)








Q. 2. What kind of lamp is it in the poem ? 

(व्हॉट काइन्ड ऑफ लैम्प इज़ इट इन द पोएम ?) 
कविता में किस प्रकार के दीपक के विषय में कहा गया है ?
👇 Answer is
Ans. The lamp mentioned in the poem is transmuting. Its rays have the poweroftransformation. (द लैम्प मैन्शन्ड इन द पोएम इज़ ट्रान्सम्यूटिंग। इट्स रेज़ हैव द पावर ऑफ ट्रान्सफॉर्मेशन।) कविता में चर्चित दीपक बदलाव लाने वाला है। उसकी किरणों में परिवर्तन करने की क्षमता है।








Q. 3. What does.'darkness' stand for in the poem ? 

(व्हॉट डज़ 'डार्कनेस' स्टैण्ड फॉर इन द पोएम ?) 
कविता में अन्धकार का क्या तात्पर्य है ?
👇 Answer is
Ans. Tlte 'darknęss' means the ignorance and evil present in the heart. ( द डार्कनेस मीन्स द इग्नोरेन्स एण्ड ईविल प्रेज़ेन्ट इन द हार्ट।) अन्धकार से तात्पर्य हृदय में व्याप्त अज्ञानता व बुराई से हैं।








Q. 4. What does 'light' stand for in the poem ?

 (व्हॉट डज़ लाइट स्टैण्ड फॉर इन द पोएँम ?)
 कविता में प्रकाश से क्या तात्पर्य है ?
👇 Answer is
Ans. 'Light' means knowledge that distinguish between evil and good, right and wrong. ( लाइट न्स नॉलेज दैट कैन डिस्टिंगुविश बिटवीन ईविल एण्ड गुड, राईट एण्ड रॉग) उजाले का तात्पर्य ज्ञान से है जो बुराई और अच्छाई व सही और गलत में फर्क कर सके।








Q. 5. What are the senses compared to ? 

( व्हॉट आर द सेन्सेज़ कम्पेअर्ड टू ?)
 इन्द्रियों की तुलना किससे की गई है ?
👇 Answer is
Ans. The senses are compared to lamps. (द सेन्सेज़ आर कम्पेअर्ड टू लैम्प्स।) इन्द्रियों की तुलना दीपों से की गई है।








Q. 6. Why doestthe poet want God to light, the lamp ? 

(व्हाय डेज़ द पोएट वॉण्ट गॉड टू लाइट द लैम्प ?) 
कवि ईश्वर से दीपक क्यों जलवाना चाहता है ?
👇 Answer is
Ans. The poet wants God to light the lamp because only he has the power to trandsform evil into good and ignorance into knowvledge. ( दे पोएंट वॉन्ट्स गॉड टू लाइट द लैम्प बिकॉज़ ओनली ही हैज़ द पावर टू ट्रान्सफॉर्म ईविल इन्टू गुड एण्ड इग्नोरेंस इन्टू नॉलेज।) कवि ईश्वर से दीपक जलवाना चाहता है क्योंकि सिर्फ ईश्वर ही बुराई को अच्छाई व अज्ञानता को ज्ञान में परिवर्तित करने की क्षमता रखते हैं।








Q. 7.What should we pray for ?

 (व्हॉट शुड वी प्रे फॉर ?) 
हमें क्या प्रार्थना करनी चाहिए ?
👇 Answer is
Ans. We should pray to God to drive, away can ignorance and evil from our heart by the lamp of his love (वी शुड प्रे टू गॉड टू ड्राईव अवे इग्नोरेंस एण्ड ईविल फ्रॉम आवर हार्ट बाइ द लैम्प हिज़ लव।) हमें ईश्वर से प्रार्थना करनी चाहिए कि वे हमारे हृदय से, अज्ञानता व बुराई को अपने प्रेम के दीपक से हटाएँ ।








Q. 8. What does the speaker want the Lord to do at first ?

 ( व्हॉट डज़ द स्पीकर वॉण्ट द लॉर्ड ट् ड् ऐट फस्स्ट ?) वक्ता ईश्वर से सर्वप्रथम क्या करवाना चाहता है ?
👇 Answer is
Ans. The speaker wants the Lord to light the lamp of his love in his heart and soul. ( द स्पीकर वॉन्ट्स द लॉर्ड टू लाइट द लैम्प ऑफ हिज़ लव इन हिज़ हार्ट एण्ड सोल।) वक्ता चाहता है कि ईश्वर उसके हृदय व आत्मा में अपने प्रेम का दीपक जलाए।





english important question 10th mp board,

0 Response to "general english most imp question class 10th mp board 2021 exam"

टिप्पणी पोस्ट करें

Iklan Atas Artikel

adz

विज्ञापन